Mérgek az ételedben -Az adalékokról

Mióta az 1970-es években széles körben elterjedt a feldolgozott ételek fogyasztása, az ellenőrző hatóságok egyszerűen nem törődnek az adalékanyagok viselkedésre gyakorolt hatásával. Ez 2008 áprilisában változott meg drámai módon, amikor az angol élelmiszer vizsgáló hatóságok hat mesterséges színezék használatának önkéntes korlátozását javasolták, mivel azok rossz hatással voltak a gyermekek viselkedésére és tanulására. Ez volt az első eset, hogy a hatóságok komolyan vették a viselkedési toxikológiát.

Lássuk, melyik mit tud:

 

 

Színezékek: Optikailag javítják az élelmiszer kinézetét. Pótolják a feldolgozás közben történt színveszteséget. Káros hatása, hogy érzékenységet válthat ki. Néhány gyakran színezett élelmiszer: marcipán, kandírozott gyümölcsök, mesterséges fagylalt, zselék, pudingok, mesterséges innivalók, gyümölcskompót. Amerikai kutatások szerint a hiperaktív gyerekek jól gyógyíthatók olyan étrenddel, amelyből teljesen hiányoznak a mesterséges színező- és aromaanyagok.
 

Tartósítószerek: Megakadályozzák a penészedést, de elősegítik a penészgomba által termel t mérgek képződését. Trágyázáskor a növényekbe nitrátok és nitritek kerülnek, melyek a szervezetben nitrinekké alakulnak, és ezek a gyomorban, belekben reakcióba lép más élelmiszer összetevőkkel elősegítve ezzel a rákkeltő nitrózaminok kialakulását. Gyakran tartósított élelmiszerek: marinált halak és kagylók, majonéz, salátaöntetek, saláták, gyümölcslevek és üdítők alapanyagai, savanyú konzervek.
Antioxidánsok: Késleltetik az élelmiszer romlását, valamint kiegészítik a romlást gátló tartósítószerek hatását. A propil-gallát E310 a csecsemőknél „kékbetegséget” válthat ki. Előfordulásuk például: zacskós levesek, rágcsálnivalók, margarinok, rágógumi, olajok, pékáruk.

 

Sűrítőanyagok: Sűrítésre és zselésítésre, az élelmiszer optimális beállítására egyaránt használják. Alkalmazzák: lekvárok, sajt- és húskészítmények, csecsemőételek, diétás termékek, zselék, pudingok, fagylaltok, habok és édességek készítésénél.
Emulgeálószerek: Az emulgeátorok hatásmechanizmusa a mosószerekéhez hasonló. Lehetővé teszik több fázis összekeveredését, és stabilizálják a keverékek állagát. Félkész, késztermékek előállításánál használják. Szerepük van a bélmegbetegedésekben és az allergiáknál, mert megváltoztatják a membránok áteresztőképességét, ezért használják a peszticidek hatékonyságának növelésére. Megváltoztatják a nyálkahártya felületét és károsítják a sejtmembránt. Azonban a leggyakrabban használt emulgeálószerek az egészségre nem károsak. Felhasználási területe: pékáruk, édességek, öntetek, desszertek, kolbász- és szalámifélék.

 

Savanyúságot szabályozó anyagok: Az élelmiszernek savanyú ízt ad, de tartósítja is. Némelyikük szilárdítószer vagy kelesztőszerként is használatos. Vannak zselésítőként, antioxidánsként, emulgeátorként adagolt savanyítószerek is. Felhasználják: burgonyatermékeknél, pékáruknál, kenősajtoknál.
Aromák és ízfokozók: Az élelmiszernek ízt és szagot kölcsönöznek. Olyan termékek eladhatását növelik, melyek ízét, aromáját kedvezőtlenül befolyásoló nyersanyagokból, vagy technológiával készítettek. A vérünkbe kerülő glutamát zsibbadást válthat ki, és nyomásérzést a mellkasban.

 

Csomósodást és lesülést gátló anyagok: Megakadályozzák az élelmiszer részecskék összetapadását és azt, hogy az étel odatapadjon. Egyes anyagok szórhatóságát segítik elő. Édesítőszerek és cukorhelyettesítők: Étvágynövelő hatásúak, diabetikus és „light” termékeknél használják.
Enzimek: Természetes biológiai katalizátorok, segédanyagként alkalmazzák őket. Mivel nem tisztítják, ezért más adalék kerülhet az élelmiszerbe. Csírátlanítás miatt sugárkezelik. Sok enzimet penészgombából, baktériumokból vagy vágóállatok mirigyéből nyernek. Mivel az érzékeny enzimekkel nagyon kíméletesen kell bánni, a szennyeződés veszélye nagyobb, mint bármely más termék esetében.

Rákkeltő színezékek:
Minél több feldolgozási fázison esik át egy termék, annál valószínűbb, hogy adalékanyagot tartalmaz! Európában az élelmiszer színezésére szolgáló anyagoknak kb. 28 ezer fajtája van forgalomban. Ezek a vegyületek főleg édességekben, fagylaltokban, pékárukban, üdítőkben fordulnak elő, és általában élénk színűek, melyek csábítanak! Ha cukorkát, fánkot, vagy bármilyen szénsavas italt vásárolsz, mindig nézd meg a címkét, és ha tartrazint (E102), alluravöröst (E129), azorubint (E122), vagy kinolinsárgát (E104) látsz a terméken, jobban teszed, ha a kosárba nem pakolod be! A szintetikus színezékek allergiát, pajzsmirigy  és daganatos betegségeket, valamint immunrendszerrel összefüggő problémákat eredményeznek!

Fejfájást okozó tartósítószerek:                                                                                                          A gyártók számtalan étel tartósítását olyan kémiai anyagokkal oldják meg, melyek az egészségre veszélyesek! A nátriumszorbát (E201) fejlődési rendellenségeket okozhat, a benzoesav (E211) allergiát válthat ki, a kén-dioxid és a kénessav sói (E221-228) hányingert, migrént, rosszullétet és anyagcsere-zavarokat okozhatnak, a nitrátok (E249-E252) súlyos egészségkárosító vegyületek, melyek rákkeltő hatásúak. A bórsavak (E285) toxikus mérgek, és nehezen ürülnek ki a gyomorból!

Allergiához vezető sűrítőanyagok:
A sűrítőanyagok az élelmiszerek optimális állagának beállítására szolgálnak. A guargumi (E412) és a tragantmézga (E413) főleg rágcsálnivalóban – müzliben, töltelékben, süteményben – fordul el, és állatkísérletek igazolják, hogy a pajzsmirigyben, az immunrendszerben és a májban kóros elváltozásokat okozhatnak, vagy allergiához vezethetnek.

Kábító édesítőszerek:                                                                                                                         Általában diabetikus élelmiszerek tartalmaznak mesterséges édesítőket, és ha érzékeny vagy az aszpartámra (E951), zavart, szédüléses állapot, rosszullét lehet a fogyasztás következménye. Az E-számok veszélyei főleg akkor fenyegetőek, ha élelmiszerallergiában szenvedsz, ám egy átlagos fogyasztó ezek hatását nem érzékeli egyértelműen.  Szerencsére a megváltozott fogyasztói szokásoknak köszönhetően már egyre több biotermék kerül az üzletek polcaira, így van választási lehetőséged!


És sorban a lista:
E 100, Curcumin, turmeric színező anyag. Sárgára színez, az indiai konyha évezredek óta
használja. Narancssárga, aromatikus ízesítő, a Hátsó Indiában honos Curcuma longa
 (Zingiberaceae: gyömbér család) gyökeréből kivonatolt anyag.
 
E 101, Riboflavin. B2 vitamin. Színezőanyag, sárgára színez (C17 H20 O6 N4) Napi 2 mg-ra                                 van szüksége az emberi szervezetnek. Narancssárgás ételek színezésre használják.

E 101b, Riboflavin 5 foszfát. B2 vitamin.

E 102, Tartrazin.  Szintetikus sárga festék. Nagyban használt, kémiailag előállított narancssárga    festőanyag. Egyike az allergiát leggyakrabban kiváltó adalékanyagoknak. Használatát              Németországban az elmúlt években korlátozták, de az EU engedélyével különböző termékekben             ismét megjelent. Allergiát, asztmát, csalánkiütést okoz. Ausztriában 1984 óta tiltott. Svájcban                szintén. Rákkeltő!

E 103, Krizoin.  Szintetikus sárga festék.

E 104, Kinolin sárga. Szintetikus sárga festék (C18 H9 NNa2 O8 S2). Használt süteményekben, hús- és halételekben, valamint üdítőkben. A patkányokra és az egerekre nézve ártalmatlannak bizonyult. Egy EU szakértői bizottság kutyákon végzett rövid idejű vizsgálata szerint "nem mutatható ki egyértelmű toxikus hatás". Káros hatása az emberre nem ismeretes. Az USA-ban élelmiszerszínezőként tilos használni.  

E 105, Fast Yellow AB, Sunset Yellow Színezék (nem ismert)
 
E 106, Riboflavin 5. nátriumfoszfát. Az E 101 módosított formája Rákkeltő!

E 107, Sárga 2G. Színező anyag, szintetikus. Egyes országokban tiltott, allergiás reakciót                          válthat ki.

E 110, Narancssárga S FCF' (C16 H10 N2 Na2) 7 S2) Kémiailag előállított vöröses-sárga                festékanyag. Allergiás reakciókat válthat ki, főleg aszpirin érzékenyeknél. Egyes országokban                 tiltott, Rákkeltő!

E 111, Orange GGN. Narancssárga színezék.

E 120, Kárminsav. (C22 H2O O13) Vörös színezék, esetlegesen allergén, a Dactylopius coccus                       nevű rovarból (pajzstetü) állítják elő. Egészségkárosító!

E 121, Orcein. Vöröses barna színezék, melyet zuzmóból állítanak elő. Az EU-ban nem használható.

E 122, Azorubin. Szintetikus vörös színezék, jól bírja a hőkezelést. Egyes országokban tiltott.                          Az eddigi állatkísérletek során-nagyobb adag esetén-a legkülönfélébb mellékhatásokat                     figyelték meg (A vérképre, a tüdőre, nyirokrendszerre és a hasnyálmirigyre hat). Feltehetőleg                       allergiát okoz. Rákkeltő!

E 123, Amaranth. Mesterségesen előállított bordó festék. Használt lekvárok, Konzerv gyümölcsök és némely tengeri termék színezésére, és nagyon gyakran üdítőkben. Az USA-ban 1976 óta betiltotta az FDA a használatát ételtermékekben, gyógyszerekben és kozmetikai szerekben. Az USA-n kívül betiltották: Görögországban, Ausztriában, Finnországban és Norvégiában, valamint a volt SU-ban és Jugoszláviában. Egyesek szerint csupán csalánkiütést okoz, több kutatóforrás szerint viszont kifejezetten rákkeltő hatású!

E 124, Neukokcin.  Szintetikus vörös színezék, mely jól bírja a hőkezelést, allergiás reakciót válthat ki, főleg aszpirin érzékenyekben. Nehéz légzést okoz. Az USA-ban és Japánban már régóta be van tiltva.

E 125, Scarlet. Színezék, allergiát okozhat!

E126, Ponceau. Színezék, allergiát okozhat!

E127, Eritrozin, piros színezék, magas hőmérsékleten jódtartalmú melléktermékek keletkeznek belőle. Szintetikus, állatkísérletekben az idegrendszer normális működését gátolja, allergiát okozhat!

E128, Red 2G.  Szintetikus vörös színezék, zavarhatja a hemoglobin működését, Európa nagy részében tiltott a használata.

E 129, Allura vörös AC. szintetikus vörös színezék az E123 helyettesítésére dolgozták ki, de ugyanúgy okozhat allergiát. Az állatkísérletekben viselkedészavarokat (hiperaktivitást) okozott. Az anyagcseréhez való viszonya tisztázatlan.
E 130, Eritrozin, Indantrén kék. Szintetikus anyag; az állatkísérletek azt jelzik, hogy gátolja az idegrendszer normális működését. Egyes vélemények szerint a hiperaktív gyerekeknél fokozott viselkedési zavarokat válthat ki. Az állatkísérletek során erős gyanú merült fel, hogy befolyásolja a pajzsmirigy hormon működését, amit részben rákra utaló elváltozások is jeleztek.

E 131, Patentkék. V (C27 H31 N2 NaO7 S2) Kémiailag előállított, zöldes-kék színező. Használt süteményekben, lekvárokban és némely húskészítményben. Használata megengedett a legtöbb európai államban, de betiltott az USA-ban. Allergén! Rákkeltő!

E 132, Indigokármin. (C16 H10 N2 O2)Az indigofera növénynemzetség különböző fajából kivonatolt sötétkék-bíbor pigment, manapság kémiailag állítják elő. Főleg sült ételekben, süteményekben és lekvárokban használják színesítőként. Némely emberekben intoleranciás reakciót válthat ki! Csalánkiütést okozhat!

E 133, Brillantkék. Szintetikus kék színezék, az E102-vel együtt zöld színezésre használják. Több országban tiltott!

E 140, Klorofil és klorofilin. Növényből (főleg fűből és lucernából) kivonatolt zöld pigment. A zsírban oldódó klorofillal (klorofil -a és klorofil -b), zsíros, olajos ételeket színeznek (margarin, sajtok, virsli bőre), míg a vízben oldódó klorofilinekkel sajtot, süteményeket és fagylaltokat.

E 141, Klorofill és Klorofilin rézkomplexek. E 140 származéka

E 142, Zöld. Mesterségesen előállított zöldes-kék festék. Használják színezőnek többek között lekvárokban és zöldborsó konzervekben. Valószínűleg enyhe karcinogén (Rákkeltő) hatású! Egyes országokban tiltott.
 
E 143, brillantzöld. Fast Green FCF. Rákkeltő! Idegrendszeri károsodást okoz.

E 150a, Karamell. egyszerű cukor hevítésével nyerik, patkányokon végzett kísérletekben megváltoztatta a vérképet

E 150b, Karamell szulfitos. Különböző cukrokat: sacharózt, glükózt,
maltózt vagy keményítőt felhevítik, vagy ammóniummal kezelik.

E 150c, Karamell ammóniás.

E 150d, Karamell ammónium szulfátos). Az állatkísérleteknél nagyobb adagban
görcsöket váltott ki és csökkentette a fehérvértestek számát (módosította a vérképet, ami rákkeltő hatásra utalhat). Ausztriában csak a barna sör színezéséhez engedélyezett.

E 151, Brillant fekete. (C28 H17 N5 Na4 O14 S4) Vegyileg előállított, vízben oldódó, fekete festék. Barna szószok, sütemények és némely tejtermék festésére használják. Feltehetőleg allergiát okoz. Ausztriában csak a kaviár színezéséhez engedélyezett. Amerikában betiltották.

E 152, Black 7984. Szintetikus fekete festék.

E 153, Növényi szén. Több államban, köztük az USA-ban is, tilos a használata, mert feltételezetten rákkeltő. (?)

E 154, Barna FK. Az állatkísérletek májat és szívet károsító hatásra utaltak. Egyidejűleg csaknem valamennyi szerv elszíneződött (vélhetően egy, az E154-ből származó ismeretlen anyagcsere terméktől). Az USA-ban és több országban betiltották.

E 155, Barna HTK. Szintetikus színezék, aszpirin érzékenyekben allergiát okozhat,
Több ország betiltotta. A tulajdonképpeni színezőanyag mintegy 20 százalékban tartalmaz be nem azonosított kiegészítő adalékanyagokat. Ezek bizonyos része a vesékben és a nyirokerekben lerakódik.

E 156, Barna HT.
 
E 160, Karotinok. Eredetileg a sárgarépából kivonatolt narancssárga színezék, ma vegyi úton állítják elő.

E 160a, Alfa-, béta- és gamma karotin. (C40 H56) [a béta-karotin = provitamin A];

E 160b, annatto bixin és norbixin. (C25 H30 O4) Egy trópusi fa, a Bixa orellana magjaiból kivonatolt, zsírban oldódó, vörösbarna pigment. Feltehetően allergiát okoz! Bixinnel gyakran színezik a gabonaféle-termékeket, vajat, margarint, sajtot, némely fűszereket, salátadresszinget, növényi olajokat, de ruhaanyagot és bútor-fényesítőt is. Némely emberben intoleranciás reakciót válthat ki.

E160c, kapsantin. A paprika hatóanyaga, piros színezék (C40 H58 O3), kapsorubin (C40 H56 O);

E160d, lykopin. (C40 H56) Természetes előfordulása sárgarépa-, érett paradicsom-, paprika-, hecsedli bogyóban és még a sárga őszibarackban és sok más gyümölcsben.

E 160e, beta-apo-8'-karotenal és annak az észterje.  Az ételszínezésre használt karotinokat ma már vegyileg állítják elő.

E 161, xanthophyllok. A természetben előforduló narancs-sárgás színek.

E 161a, flavoxanthin ? (C40 H56 O3), sárga pigment.

E 161b, lutein ? (C40 H56 O2), narancs-sárga pigment.

E 161c, cryptoxanthin ? (C40 H56 O), sárga pigment.

E 161d, rubixanthin ? (C40 H56 O), sárga pigment.

E 161e, rubixanthin ? (C40 H56 O), sárga pigment.

E 161f, rhodoxanthin ? (C40 H50 O2), sárga pigment.

E 161g, canthaxanthin (C40 H52 O2), narancs-sárga pigment. Manapság, ételszínezéshez xanthophyllok helyett legtöbbször mesterségesen előállított színeket használnak. Természetes anyagként a rákokban fordul elő. Narancsszínű élelmiszerfesték-változatát szintetikus úton állítják elő. Az E161g bár a haleledelben tiltott, a pisztrángok "átszínezéséhez" mégis ezt használják. Kiegészítő anyagként bekeverik a baromfitápszerbe is (a tojássárgája "természetes" színének beállításához ill. a csirke bőrének pigmentálásához). A "szépipar" a barnítószer tablettában alkalmazta, de használatát szembántalmakat okozó hatása miatt meg kellett tiltani. Az egészségügyi világszervezet (WHO) álláspontja szerint a Kantaxantin májkárosodást okoz.

E 162, betanin céklavörös színező (C24 H26 O13 N2) A céklarépából kivonatolják, sütemények-, tejtermékek és üdítők színezésére használják. Hasonló vegyületét (betadin) a gyógyászatban használják sebfertőtlenítésre!

E 163, anthocyanok, vízben oldható, növényekben (pl. szőlőben) megtalálható vörös,
 kék vagy bíbor pigmentet tartalmazó színezék.

E 163a, cyanidin ? (C15 H11 ClO6) vörös színezék.

E 163b, delphinidin ? (C15 H11 ClO7) kék színezék.

E 163d, pelargonidin ? (C15 H11 ClO5) vörös színezék.

E 163e, peonidin ? (C16 H13 ClO6) vörös színezék.

E , petunidin ? (C16 H13 ClO7) vörös színezék.

E 170, Kalcium karbonát, Kalcium hidrogén karbonát (CaCO2) (közönséges mészkő)
Sokféleképpen használják, süteményekben, konyha-sóban, bébiételekben, fagylaltokban, bor készítésnél. Színezék, hordozó, Csomósodást gátló adalék.

E 171, Titánium-dioxid. Fehér színű ásványi adalék, fehér festék alapanyaga. Elsősorban cukorkák, drazsék fehérre festéséhez használják. Mivel eddig alig vizsgálták, a mellékhatásai sem ismertek. Kérdéses.

E 172 Vasoxidok és hidrooxidok (FeHO2), vas oxid (Fe2 O3), vas oxidul (FeO) =
"rozsdás vas". Kérdéses.

E 173, alumínium Veszélyes. Rákot és Alzheimer kórt okozhat!

E 174, elemi ezüst (Ag) Mint felszíni színező sütemények és torták díszítésére. Édességek színezőanyagaként ismeretes, de használják az ivóvíz-fertőtlenítésre is.

E 175, elemi arany (Au)  Hasonlóan használt mint az elemi ezüst.

E 180, lithol rubin BK (pigment rubin) Vörös azofesték. Hosszútávú kísérletek patkányoknál és egereknél fokozott halandóságot jeleztek. A legkülönbözőbb mellékhatást fejti ki a vesére, pajzsmirigyre, lépre és az immunrendszerre. Jelenleg csak sajtbevonatként való felhasználása engedélyezett.

E 181, Tannin ? Természetes eredetű, sárgás-barna színezék.

E 200, szorbin sav (szorbinat) (C6 H8 O2) Tartósítószer. Károsítja a B12 vitamint. A madárberkenye (Sorbus aucuparia) gyümölcsének kivonata, vagy kémiai úton előállított. Fungicid hatású. Allergiát okoz.

E 201, nátrium szorbát (C6 N7 NaO2): Tartósítószer. a szorbin sav nátrium sója. Mint tartósító használt penészgombák ellen sült ételekben, sajtokban, szárított gyümölcsökben, gyümölcslében és margarinban. Teratogén, fejlődési rendellenességet okozó anyagnak bizonyult.

E 202, kálium szorbát ? (C5 H6 KO2): Baktériumok és penész-gombák elleni tartósítószer.

E 203, kálcium szorbát (CaC12 H14 O4) Vízben kevésbé oldható tartósítószer, baktericid és fungicid hatással, főleg felszíni használatban (sajtkéreg, zsírpapír).

E 210, benzoesav (C6 H5 COOH) Gyakran használt tartósítószer, baktericid és fungicid hatással. A természetben előfordul főleg ánizsmagban, fahéjban, szegfűszegben és szilvában. Iparilag toluin-ból állítják elő oxidációval. Némely emberben intoleranciát válthat ki, és feltételezik, hogy viselkedészavart, hiperaktivitást okoz gyerekeknél. Viszonylag gyakran vált ki allergiát, asztmát, csalánkiütést.

E 211, nátrium benzoát (C7 H5 NaO2) Baktericid és fungicid tartósító szer. Bomlása közben megterheli a májat. Rákkeltő!

E 213, kálcium benzoát [Ca(C7 H5 O2)2 x 3 H2 O] Baktériumok és penészgombák
elleni tartósítószer. Megterheli a májat. Rákkeltő!

E 214, etil para-hidroxibenzoát etil 4-hidroxibenzoát =(C9 H10 O3) = metil paraben. Parabén. Megterheli a májat. Érzékeny embereknél-különösen az aszpirin-allergiásoknál-allergiát asztmát, csalánkiütést okozhat. Rákkeltő!

E 215, az etil 4-hidroxibenzoát nátrium sója Parabén. Rákkeltő!

E 216, Propil-(p-hidroxi-benzoát)  = propil 4-hidroxibenzoát =(C10 H12 O3) Parabén. Rákkeltő!

E 217, Nátrium-propil-(p-hidroxi-benzoát) a propil 4-hidroxibenzoát nátrium sója. Parabén. Rákkeltő!

E 218, Metil-(p-hidroxi-benzoát) Parabén. Rákkeltő!

E 219, Nátrium-metil (p-hidroxi-benzoát) Parabén. Rákkeltő!
A P-hidroxi-benzoát észterek átlagon felüli gyakorisággal váltanak ki allergiás E 330, reakciókat. Görcsoldó képességük több mint százszorosa a nátrium-benzoáténak. (E211) Az élelmiszernek fémes mellékízt adnak. Kiszámíthatatlan reakciókat okozhat: egyeseknél rosszullétet, fejfájást, hasmenést-rosszabb esetben anyagcsere- vagy idegrendszeri zavart.

E 221, nátrium szulfit (Na2 SO3) Tartósítószerként használják, vízben kéndioxiddá bomlik. Károsítja a B1 Vitamint. Bélpanaszokat okozhat. Kokarcigonén hatás feltételezhető róla: más anyagokkal együtt hatva elősegíti a rák kialakulását.

E 222, kálium hidrogén szulfit (KHSO3) Tartósító, antioxidáns. A B1 és B12 Vitamint roncsolja. Bélpanaszokat okozhat!

E 223, nátrium metabiszulfit (Na2 S2 O5) Tartósító, antioxidáns. Oldatban kéndioxidot
ad le. A B1 és B12 Vitamint roncsolja. Bélpanaszokat okozhat!

E 224, kálium metabiszulfit (K2 S2 O5) Tartósító, antioxidáns. A B1 és B12 Vitamint roncsolja. Bélpanaszokat okozhat!

E 226, Kálcium-szulfit Tartósító, antioxidáns. A B1 és B12 Vitamint roncsolja. Bélpanaszokat okozhat!

E 227, Kálcium-hidrogén-szulfit Tartósító, antioxidáns. A B1 és B12 Vitamint roncsolja. Bélpanaszokat okozhat!

E 228, Káliumhidrogén-szulfit Tartósító, antioxidáns. A B1 és B12 Vitamint roncsolja. Bélpanaszokat okozhat! A kén-dioxid és a kénessav sói (a szulfitok) nemcsak tartósító-, hanem szépítőszerek is. Az emberiség által legáltalánosabban használt, legősibb adalékanyagok egyike. Az élelmiszerekben a szulfitok bontják a a B1-vitamint. A szulfitra érzékeny embereknél fejfájást, rosszullétet, vagy asztmarohamokat idézhet elő. Ismertek anafilaxiás sokk (a legsúlyosabb allergiás reakció) miatt bekövetkezett halálesetek is.

E 230, Bifenil, difenil (C6 H5 C6 H5) Fehér por gombairtó hatással. Tartósítószer, főleg friss citrusfélék csomagolásában használt. Bőrbetegségek kialakulását okozhatja.

E 231, 2-hidroxi-bifenil, O-fenil-Fenol (C6 H5 C6 H4 OH)  Baktericid, fungicid hatású. Bőrbetegségek kialakulását okozhatja!

E 232, natrium-bifenil-2-il oxid Nátrium-ofenil-fenolát (C6 H5 C6 H5 ONa) A citrusfélék gombaölő szere, amelyet legtöbbször kombinálva alkalmaznak. Tulajdonképpen peszticideknek számítanak. Az állatkísérletek szerint elősegítik a hólyagrák kialakulását (főleg az E232 és az E233 kombináció). Az E230 adalék már a gyártó üzemekben is több halálesetet okozott. Bőrbetegségek kialakulását okozhatja! A hámozáskor az adalékanyag egy részét ujjunkkal rávihetjük a gyümölcs húsára. Mivel esetenként a gyümölcs csomagolópapírját is ezekkel az anyagokkal impregnálják, inkább ne engedjük a gyereket a csomagolópapírral játszani!

E 233, Tiabendazol (C10 H7 N3 S) A citrusfélék gombaölő szere, amelyet legtöbbször kombinálva alkalmaznak. Tulajdonképpen peszticideknek számítanak. Az állatkísérletek szerint elősegítik a hólyagrák kialakulását (főleg az E232 és az E233 kombináció). Az E230 adalék már a gyártó üzemekben is több halálesetet okozott. Bőrbetegségek kialakulását okozhatja!  A hámozáskor az adalékanyag egy részét ujjunkkal rávihetjük a gyümölcs húsára. Mivel esetenként a gyümölcsök  csomagolópapírját is ezekkel az anyagokkal impregnálják, inkább ne engedjük a gyereket a csomagolópapírral játszani!

E 234, Nizin Tartósítószer. Antibiotikum.

E 235, Natamicin Tartósítószer. Antibiotikum. Bevált, a szervezet számára könnyen
kezelhető szer; nemi betegségek, lábgomba és szájpenész ellenhatásos.Csak recept ellenében, vagy a bolti sajtféleségekkel lehet beszerezni. A tervek szerint az EU-ban szárazkolbász- és szalámiféleségek tartósítószereként is engedélyezik. Kiterjedt élelmiszeripari alkalmazása esetén félő, hogy nő a kórokozók vele szembeni ellenállósága, ami csökkenti a natacimin gyógyszerként való alkalmazási lehetőségeit.

E 236, Hangyasav (formiát) (HCOOH) Erősen maró sav. Tartósítószer. Angliában tilos a használata! Proteinuria! Rákkeltő!

E 237, nátrium-formiát (HCOONa): a hangyasav nátrium sója, Tartósítószer. Mint tartósító és ízesítő használt sült ételekben, gyümölcslevekben, lekvárokban, zselékben és némely tartósított zöldségben. Angliában tilos a használata. Rákkeltő!

E 238, kálcium-formiát [Ca(CHO2)2]:a hangyasav kálcium sója. Tartósítószer. Fehér, vízben oldható, enyhén ecetes szagú por, főleg állati takarmány tartósítására használják. Angliában tilos a használata. Rákkeltő!

E 239, hexametilén-tetramin Tartósítószer. (C6 H12 N4) Egy benzol derivatív, mely
lassan lebomlik formaldehid-re HCHO: ez pedig 1987-óta elismerten "valószínű karcinogén”. Használata betiltott az USA-ban és sok más államban törvényileg szorosan behatárolt ételtermékek tartósítására szabad csak használni (hal és haltermékek, kaviár, bizonyos sajtok). Rákkeltő!

E 240, Formalin, formaldehid Rákkeltő, Mutagén!

E 241, nátrium-tetraborát (Na2 B4 O7) Fehér por, antioxidáns. Tartósítószer. Gyanús
adalék.

E 242, Dimetil-Dikarbonát Tartósítószer. Úgynevezett hidegcsírátlanító anyag, amit
főleg üdítőitaloknál és dobozos teánál használnak. A dimetil-dikarbonát közvetlenül a hozzáadás után feloldódik, miközben mindenféle mellékreakcióba lép a semlegesítendő mikrobákkal és az élelmiszerben lévő egyéb anyagokkal. Többek között-nyomokban- metil-karbamát képződik, amit peszticidként is alkalmaznak).

E 249, Kálium Nitrit  Tartósítószer. Önmagukban nem veszélyesek, de a  baktériumok mérgező nitritekké alakíthatják őket a hús tárolása, vagy az emésztés során. Fehérjékkel reagálva mutagén és rákkeltő nitrózaminokká alakulnak. Rákkeltő! Mutagén!

E 250, Nátrium Nitrit  Tartósítószer. Véd a botulizmus (egyfajta halálos ételmérgezés) ellen, de a szervezetben fehérjékkel reagálva rákkeltő nitrózaminok keletkeznek belőle.  Még nem tudják helyettesíteni.

E 251, Nátrium Nitrát Tartósítószer. A bélcsatornában baktériumok közreműködésével nitritté alakulhatnak! Rákkeltő!

E 252, Kállium Nitrát  Tartósítószer. A nitrátok és nitritek súlyos környezeti-egészségi veszélyei (a trágyázással kapcsolatosan) naponta kerülnek terítékre. Ennek ellenére pl. a sonka pácolásához használt sós lé megengedett nitráttartalma tízszerese az ivóvízben engedélyezett maximumnak. A nitritet a húskészítmények (töltelékáruk) színezésére használják, emellett a kolbász- és szalámifélék eltarthatóságának növelésére is. A nitrátokat (E251, E252) ezenkívül a kemény (szeletelhető) sajtok tartósításához és speciális halkészítmények érleléséhez is alkalmazzák. A szervezetben a nitrátok nitritekké alakulhatnak, ez utóbbi pedig a gyomorban és a belekben reakcióba léphet más élelmiszer-összetevőkkel. Mindez elősegítheti a rákkeltő nitrózaminok kialakulását. A bélcsatornában baktériumok közreműködésével nitritté alakulhatnak! Rákkeltő!

E 260, ecetsav (acetát) Étkezési sav, savanyúságot szabályozó (CH3 COOH) Mint
tartósító használt savanyított ételekben.

E 261, kálium-acetát  (CH3 COOK): az ecetsav kálium sója.

E 262, nátrium-acetát (nátrium hidrogén acetát) Savanyúságot szabályozó, kelátképző (C2 H3 NaO2 . C2 H4 O2 . XH2O)

E 263, kálcium-acetát Tartósítószer, savanyúságot szabályozó, stabilizátor, hordozó
[Ca(C2H3O2)2] Fehér, szagtalan, vízben oldódó por. Bevált élesztőgombák és baktériumok ellen, kevésbé penészgombák esetében. Sült ételekben használják tartósítóként.

E 270, tejsav (lactát) Étkezési sav, savanyúságot szabályozó szer (C3 H6 O3)
A természetben előfordul a szénhidrátok tejsavas erjedésénél' (tejben, húsban, sörben). Gyakran használjak sav-, ízesítő-, tartósító és antioxidáns-szinergisztájaként (bor- és tejiparban, tartósítószerként savanyított zöldségeknél).

E 280, propionsav Tartósítószer. (propionat) (C3 H6 O2): A szervezetben zsírsavként lebomlik, patkánykísérletek azonban kérdésessé teszik veszélytelenségét!

E 281, nátrium-propionát Tartósítószer (C3 H5 NaO2) Fehér, vízben oldódó, kristályos por. Penészgomba elleni tartósítószerként használják sült ételekben. Leginkább savas ételekben hatásos. A szervezetben zsírsavként lebomlik, patkánykísérletek azonban kérdésessé teszik veszélytelenségét!

E 282, kalcium-propionát(CaC6 H10 O4) Tartósítószer, penészgomba ellen használják élesztős kelt tésztákban, valamint táp-pótlóként is (kalcium forrás). A szervezetben zsírsavként lebomlik, patkánykísérletek azonban kérdésessé teszik veszélytelenségét!

E 283, Kálium-propionát Tartósítószer A szervezetben zsírsavként lebomlik, patkánykísérletek azonban kérdésessé teszik veszélytelenségét!

E 283, Kálium Propionát Patkányoknál az előgyomorban rákhoz hasonló elváltozásokat okozhat. Egyes szakvélemények szerint ránk nézve ártalmatlan, mivel az embernek nincs előgyomra. 1988-ban az NSZK-ban is betiltották, de az EU engedélyezte bizonyos kenyérfajtákhoz! Rákkeltő!

E 284, Bórsav  tartósítószer. A kaviár tartósítószere.

E 285, Nátrium-tetrabonát (borax) tartósítószer A szervezetben felhalmozódik,
erősen mérgező. Az EU mint a kaviár tartósítószerét engedélyezte (eddig tiltott volt). A borátok erősen toxikus hatású anyagként ismertek, amelyek felhalmozódnak a szervezetben. Mérgezés esetén ismert ellenszere nincs.

E 290, széndioxid (CO2) csomagológáz, hajtógáz szénsavassá tesz. Az alkohol hatását erősítí, az emésztést pedig lassítja! Pezsgő-gázként használt sörben és üdítőkben, valamint hajtógázként spray-ként forgalmazott ételekben (tejszínhab).

E 296, Almasav savanyúságot szabályozó. Kérdéses.

E 297, Furmársav  savanyúságot szabályozó. Kérdéses.

E 300, aszkorbinsav  (C-Vitamin) (C6 H8 O6) antioxidáns, lisztkezelőszer vitamin és antioxidáns, mely sok gyümölcs- és zöldségben előfordul.

E 301, nátrium-aszkorbát (C6 H7 NaO6): az aszkorbinsav nátrium sója, de a
Természetes C-vitaminnal ellentétben a kísérleteknél hólyagrákot okozott. Az állat-kísérletek a fiatal egyedeknél fejlődési rendellenességeket is jeleztek. Antioxidáns-, színmegőrző- és C-vitamin forrásként használják, főleg hústermékekben, fagyasztott hal- és tengeri termékekben, gabona termékekben és dobozos bébi-ételekben.

E 302, Kálcium-Aszkorbát Antioxidáns.

E 304, Aszkorbinsav ? Antioxidáns.

E 304a, Aszkorbil-palmitát ? Antioxidáns.

E 304b, Aszkorbil-sztearát ? Antioxidáns.

E 306, tokoferolok keveréke ? Antioxidáns. (E-Vitamin) Természetben előfordul gabonafélékben, olajdús növényekben és zöldségekben. Tocopherol-okat általában antioxidánsként használják zsíros ételekben (margarin, növényi olajok, virslik).

E 307, mesterségese alfa-tocopherol ? Antioxidáns.

E 308, mesterséges gamma-tocopherol ? Antioxidáns.

E 309, mesterséges delta-tocopherol ? Antioxidáns.

E 310, Propil-gallát ? Antioxidáns Kémiailag előállított antioxidáns, állati zsírokban és növényi olajokban használt. A propil-gallát a csecsemőknél életveszélyes cianózist (kékbetegség) válthat ki. A csecsemőtételek készítésénél ugyan nem szabad felhasználni, de engedélyezett olyan tipikus gyermek-élelmiszereknél mint a marcipán, a nugát, a rágcsálnivalók, vagy zacskós levesek. Az állatkísérletek során csökkentette a szervezet kórokozókkal szembeni ellenálló képességét. Egyeseknél gasztrik intoleranciát vált ki. Angliában tilos csecsemő-ételben használni. Idegérzékenységhez vezethet!

E 311, octil gallat (C15 H22 O5) Kémiailag előállított antioxidáns, állati zsírokban és növényi olajokban használt. Az E311 Ausztriában tiltott. Az E310 és E312 csak kivételesen alkalmazható (pl. zacskós leveseknél, szószoknál). Egyeseknél gasztrik intoleranciát vált ki. Angliában tilos csecsemő-ételben használni. Idegérzékenységhez, bőrérzékenységhez vezethet! Tipikus allergia kiváltó anyag!

E 312, dodecil gallat (C19 H30 O5) Kémiailag előállított antioxidáns, használt sajt-,
margarin-, állati zsírok- és növényi olajok előállításakor. Gyomor- és bélirritációt okozhat. Angliában tilos csecsemő-ételben használni. Idegérzékenységhez, bőrérzékenységhez vezethet!

E 315, D-eritroaszkorbinsav ? Antioxidáns.

E 316, Nátrium-D-eritroaszkorbinsav ? Antioxidáns.
E 320, Butil hidroxi-anizol (BHA) (C11 H16 O2) = BHA Kémiailag előállított
antioxidáns, sokféle ételben használt (olaj, margarin, sütemények).  A BHA  a rágcsálnivaló termékeket védi az ízhibáktól, javítja a marcipán, nugát és máktöltelék eltarthatóságát. A pék- és cukrászárukon az anyag összetételének feltüntetése nem kötelező. Az EU a következő termékeknél tervezi az engedélyezést: levesek, halkonzervek, reggeliző-gabonafélék (müzli, dió és mogyorófélék, valamint fűszerek. Az állatkísérletek során elváltozások jelentkeztek az immunrendszernél, a pajzsmirigyben és a májban. Felhalmozódik az emberi zsírszövetben és a magzatba is bekerülhet. Allergiát kiváltó anyagként ismert. Angliában tilos csecsemő-ételben használni. Koleszterinkárosító!

E 321, Butil-hidroxi-toluol (BHT) Kémiailag előállított antioxidáns, sokféle ételben
használt (olaj, margarin, sütemények). A BHT csak rágóguminál engedélyezett. A rágcsálóknál részben rákkeltő, részben a rák kialakulását, gátló hatást figyeltek meg. Az állatkísérletek során elváltozások jelentkeztek az immunrendszernél, a pajzsmirigyben és a májban. Felhalmozódik az emberi zsírszövetben és a magzatba is bekerülhet. Nagy valószínűséggel allergiát okoz. Angliában tilos csecsemő-ételben használni. Koleszterinkárosító!

E 322, lecitinek ( phosphatidyl-cholin) Emulgeálószer, antioxidáns hordozó.
Természetben előfordul tojássárgájában és magvakban. Előállítják szójabab hulladékból. Az egyik leggyakrabban használt ételadalék, mint emulzifikáló, stabilizáló és szinergiszta antioxidánsok számára.

E 325, nátrium lactát (C3 H5 NaO3): a tejsav nátriumsója. Használt mint sav-szabályozó, nyirkosító és antioxidánsok szinergisztája süteményekben, sajtokban, lekvárban és margarinban.

E 326, kálium lactát (C2 H5 COOK . xH2O) Használt süteményekben, lekvárban, zselékben és margarinban.

E 327, kálcium lactát (CaC6 H10 O6, vagy : CaC6 H10 O6 . 5H2O) Savanyúságot
szabályozó lisztkezelőszer. Fehér, kristályos por.

citromsav (C6 H8 O7) Természetben is előforduló sav. Többnyire melasz fermentálása útján állítják elő. Mesterséges. Szájpenész, szájgyulladás kialakulását okozhatja. Állatkísérletekben  rákkeltő hatását tapasztalták! Allergén és bőrérzékenységet okozhat!

E 331, nátrium citrátok Sűrűn használják antioxidáns-, sav-szabályozó, emulzifikáló sók-, ízesítők-, szekvesztrálók- és antioxidáns szinergisztájaként (tejtermékekben, üdítőkben). Bőrérzékenységet okozhat!

E 331a, natrium-dihidrogen-citrat (C6 H7 O7 Na) Bőrérzékenységet okozhat.

E 331b, dinatrium-citrat (C6 H5 O7 HNa2) Bőrérzékenységet okozhat!

E 331c, trinatrium-citrat (C6 H5 O7 Na3) Bőrérzékenységet okozhat!

E 332, kálium-citrátok [trikalium citrat (C6 H5 K3 O7) és kálium dihidrogén citrát (C6 H7 KO7) ] A citromsav két káliumsója gyakran használt sav-szabályozóként alkoholos- és üdítőitalokban, süteményekben és lekvárokban, mint emulzifikáló. A trikalium citrat mint antioxidáns és szekvesztráló is használt. Bőrérzékenységet okozhat!
E 332a, Kálium-citrát savanyúságot szabályozó, kelátképző, satabilizátor, hordozó.
Bőrérzékenységet okozhat!

E 332b, Kálium-dihidrogén-citrát savanyúságot szabályozó, kelátképző, satabilizátor, hordozó. Bőrérzékenységet okozhat!

E 332c, Trikálium-citrát savanyúságot szabályozó, kelátképző, satabilizátor, hordozó. Bőrérzékenységet okozhat!

E 333, kálcium citrátok savanyúságot szabályozó, kelátképző, szilárdító anyag.
Bőrérzékenységet okozhat!

E 333a, kálcium-hidrogén-citrát [CaH4(C6 H5 O7)2 .H2O]; savanyúságot szabályozó, kelátképző, szilárdító anyag. Bőrérzékenységet okozhat!

E 333b, dikálcium-citrát [Ca2 H2(C6 H5 O7)2 . 3H2O]; savanyúságot szabályozó,
kelátképző, szilárdító anyag. Bőrérzékenységet okozhat!

E 333c, trikálcium-citrát [Ca3(C6H5O7)2 . 4H2O] savanyúságot szabályozó,
kelátképző, szilárdító anyag. Bőrérzékenységet okozhat!

E 334, borkősav (L-tartrát) (C4 H6 O6) Természetben előfordul szőlőben.
Használják savként, antioxidánsként, ízesítőként, pektin szélesítését elősegítő-, szekvesztráló és antioxidáns szinergisztájaként, borokban, kakaóban, csokoládétermékekben, lekvárban, üdítőkben, konzerv gyümölcsökben, zöldségekben és levesekben.

E 335, nátrium tartarátok  Használják antioxidánsként, sav-szabályozóként, emulzifikáló sóként, szekvesztrálóként és antioxidáns szinergisztájaként, süteményekben, lekvárokban és üdítőkben. Kérdéses.

E 336, kálium tartarátok kálium hidrogén tartarát  (C4 H5 KO6) stabilizátor,
Kelátképző, fehér, kristályos por, kellemesen savanyú ízű. Sav-szabályozóként használják lekvárban és nátrium bikarbonáttal kelt-tésztában, valamint borkészítésnél.

E 337, kálium-nátrium tartarát  (nátrium kálium L-tartarát) (C4 H4 KNaO6. 4H2O) stabilizátor, kelátképző. Tej- és hústermékekben használják sav-szabályozó-, emulzifikáló só-, szekvesztráló-, stabilizáló- és antioxidáns szinergisztájaként.

E 338, foszforsav, ortofoszforsav (H3 PO4) Savanyúságot szabályozó, antioxidáns
szinergista, kelátképző. Sav-regulátorként használt. Egészségkárosító! Emésztési zavarokat okozhat!

E 339, nátrium ortofoszfátok: 3 alakban használt: emulgeálószer, emulgeáló só,
savanyúságot szabályozó, kelátképző, stabilizátor Sav-regulálók, emulzifikáló sók és antioxidáns szinergiszták. Egészségkárosító! Emésztési zavarokat okozhat!

E 339a, nátrium dihidrogén ortofoszfát (NaH2 PO4), emulgeálószer, emulgeáló só, savanyúságot szabályozó, kelátképző, stabilizátor. Egészségkárosító! Emésztési zavarokat okozhat!

E 339b, dinátrium hidrogén ortofoszfát  (Na2 H PO4) Emulgeálószer, emulgeáló só, savanyúságot szabályozó, kelátképző, stabilizátor. Egészségkárosító! Emésztési zavarokat okozhat!

E 339c, trikálium ortofoszfát  (K3 PO4), emulgeálószer, emulgeáló só, savanyúságot  szabályozó, kelátképző, stabilizátor . Emésztési zavarokat okozhat!

E 340, kálcium ortofoszfátok: emulgeálószer, emulgeáló só, savanyúságot szabályozó, kelátképző.

E 340a, kálium dihidrogén ortofoszfát (KH2PO4), emulgeálószer, emulgeáló só,
savanyúságot szabályozó, kelátképző, stabilizátor. Emésztési zavarokat okozhat!

E 340b, dikálium hidrogén ortofoszfát (K2 HPO4), emulgeálószer, emulgeáló só,
savanyúságot szabályozó, kelátképző, stabilizátor. Emésztési zavarokat okozhat!

E 340c, trikálium ortofoszfát (K3 PO4), emulgeálószer, emulgeáló só, savanyúságot szabályozó, kelátképző, stabilizátor. Emésztési zavarokat okozhat!

E 341, kálcium ortofoszfátok emulgeálószer, emulgeáló só, savanyúságot szabályozó, lisztkezelő szer, csomósodást gátló, szilárdító anyag, térfogatnövelő szer, Emésztési zavarokat okozhat!

E 341a, Kálcium foszfát [Ca(H2 PO4)2], emulgeálószer, emulgeáló só, savanyúságot szabályozó, lisztkezelő szer, csomósodást gátló, szilárdító anyag, térfogatnövelő, hordozó. Emésztési zavarokat okozhat!

E 341b, Kálcium-hidrogén-foszfát (CaHPO4), emulgeálószer, emulgeáló só,
savanyúságot szabályozó, lisztkezelő szer, csomósodást gátló, szilárdító anyag, térfogatnövelő, hordozó. Emésztési zavarokat okozhat!

E 341c, Dikalcium-foszfát [Ca3(PO4)2 . H2O] emulgeálószer, emulgeáló só,
savanyúságot szabályozó, lisztkezelő szer, csomósodást gátló, szilárdító anyag, térfogatnövelő, hordozó. Emésztési zavarokat okozhat!

E 350a, Nátrium-malát savanyúságot szabályozó, természetes só. Nedvesítőszer.

E 350b, Nátrium-hidrogén-malát  savanyúságot szabályozó, nedvesítő szer.

E 351, Kálium-malát  (Almasav káliumsó) savanyúságot szabályozó.

E 352a, Kálcium-malát  savanyúságot szabályozó.

E 352b,Kálcium-hidrogén-malát  savanyúságot szabályozó.

E 353, Metaborkősav  savanyúságot szabályozó.

E 354, Kálcium-tartarát  savanyúságot szabályozó.

E 355, Addipinsav  savanyúságot szabályozó. Csak sópótlókban használják!

E 356, Nátrium-adipát  savanyúságot szabályozó.

E 357, Kálium-adipát  savanyúságot szabályozó.

E 363, Borostyánkősav  savanyúságot szabályozó Gyümölcssav, szintetikus! Egyes kutatások szerint rákkeltő.

E 380 Triammónium-citrát  savanyúságot szabályozó.

E 385 Kálcium-dinátrium-(etilén-diamin)-tetraacetát kelátképző, antioxidáns
szinergista, tartósítószer savanyúságot szabályozó. Emésztési zavarokat, haematuriát okozhat!

E 400, algin sav  (C6 H8 O6) Sűrítőanyag, stabilizátor hordozó. Sárgás-fehér, szálas por, vízben csak részben oldódik. Különböző fajtájú barna algákból kivonatolt, stabilizátorként használják fagylaltban, tejes pudingokban, sörben és üdítőkben (utóbbiakban: hab-stabilizátor), sűrítőnek üdítőkben és levesekben, bevonóként hal- és hústermékekben, valamint mesterséges virsli-bőrként, (az orvostudományban pedig  égési sebek befedésére. Káros hatásuk nem ismert.

E 401, nátrium alginát (C6 H7 O6 Na) Sűrítőanyag, stabilizátor hordozó.
Vízben jól oldódó, sárgás por. Használják bevonóként süteményeken, mint emulzifikálót és sűrítőt pudingokban, szószokban és üdítőkben. Fagylaltban megakadályozza a jégkristályok képződését.

E 402, kálium alginát  (C6 H7 O6 K) Sűrítőanyag, stabilizátor hordozó. Vízben
Könnyen oldódik. Emulzifikáló-, zselésítő-, stabilizáló- és sűrítőszerként használják, főtt sonkához, túrókhoz, krémes sajtokhoz, süteményekhez, savanyított zöldségekhez, kevesebb cukorral eltett lekvárokhoz, konzerv gyümölcshöz és -zöldséghez, virslibőrhöz, tejszínhabhoz.

E 403, ammónium alginát  (C6 H7 O6 NH4) Sűrítőanyag, stabilizátor, habzásgátló
. Sárgás-fehér, szálas por, vízben könnyen oldódik. Emulzifikáló-, stabilizáló-, sűrítő- és zselésítő-szerként használják sajtban, fagylaltban, savanyított zöldségekben, konzerv zöldségekben és joghurtban.

E 404, kálcium alginát  [(C6 H7 O6) 2Ca] Sűrítőanyag, stabilizátor, habzásgátló
hordozó. Fehér-sárgás, szálas por,vízben nem teljesen oldódik. Mint emulzifikálót, stabilizálót, sűrítőt és zselésítőt használják mesterséges krémekben, édes zselékben és fagylaltban.

E 405, propylén glykol alginát  (hydroxypropyl alginat) (C9 H14 O7) Sűrítőanyag,
emulgeálószer hordozó. Vízben jól oldódik.

E 406, agar  Növényi zselé. Sűrítőanyag, stabilizátor, hordozó. Különböző
fajta vörös algákból kivonatolják. Az emberi emésztőrendszeren keresztülhalad anélkül, hogy lebomolna vagy felszívódna.

E 407, Karragén (Gyöngyzuzmó) Tengeri  moszat (alga) kivonata. Sűrítő, zselésítő anyag, stabilizátor tejtermékekben, tejszínben, italokban, levesekben, lekvárban. 1972 óta az USA-ban beismerték, hogy nem biztonságos, az állatkísérletek a belekben gyulladást és fekélyt jeleztek! Emésztési zavarokhoz vezethet! Rákkeltő!

E 407a, Feldolgozott euchema moszat (PES)  Sűrítőanyag, zselésítő anyag, stabilizátor.

E 410,  A szentjánoskenyér fa (Ceartonia siliqua) magjának természetes kivonata. Használják sűrítőként, stabilizálóként és anyagszerkezet módosítóként, fagylaltokhoz, péksüteményekhez és más zselékhez.

E 412, guargumi Sűrítőanyag, stabilizátor, hordozó. Enyhén sárga, vízben
könnyen oldódó por, mint stabilizáló és sűrítő használt savanyú szószok, sült ételek, sajtok, levespor, fűszer oldatok, fagylalt és üdítők készítéséhez, valamint használt a kozmetika- festék- és gyógyszeriparban. A mérgező guar (gyomnövény) magvaiból nyerik, melyek különböző káros anyagokat tartalmaznak. Mivel tökéletes tiszításuk gazdaságtalan, a kereskedelmi forgalomban lévő guargumi körülbelül tíz százalékban engedélyezetten tartalmazhatja a gyomnövény egyéb kísérőanyagait is. Allergiát okozó anyag.

E 413, traganthmézga (gum dragon) A Kis-Ázsiában, Görögországban és Dél-
Amerikában honos Astragalus fajok [főleg: A.gummifer] (Fabaceae)-ből kivonatolt gyanta. Már jó 2000 éve használják, állítólag anti-cancerogén hatása is van. Mint emulzifikálót, stabilizálót és sűrítőt használják a porra őrölt gyantát. Az első kísérletek alapján feltételezett májkárosító hatások később nem igazolódtak, de a WHO véleménye szerint  képes szélsőségesen erős reakciók kiváltására.

E 414, gummiarabicum Különböző akácfajtákból (főleg az Acacia senegal-ból) kivonatolt gyanta, szárított, őrölt állapotban vízben könnyen oldódik, színtelen, íztelen, szagtalan vegyületté. Gyakran használt emulzifikálóként, stabilizálóként és sűrítőként, süteményekben, kenyérben, sörben, zselékben. Általában nem mérgező, de van feljegyzés vele szembeni intolerancia-reakciókról.

E 415, Xantán gum  sűrítő anyag, stabilizátor. Növények cukortartamú oldatából készül, mikroorganizmusok termelik.
E 416, Karaya-gumi (kara-gumi)  sűrítő anyag, stabilizátor. Természetes poliszaharidok (összetett cukrok).

E 417, Tara magliszt  sűrítőanyag, stabilizátor Természetes poliszaharidok (összetett cukrok).

E 418, Gellán gumi  sűrítőanyag, stabilizátor, zselésítő anyag. Természetes
poliszaharidok (összetett cukrok)

E 420, szorbitol   (C6 H14 O6) Használt mint nyirkosító-, oldó-
édesítő szer. A természetben előfordul gyümölcsökben (pl. alma, körte). Mint ételadalékot viszont főleg vegyileg állítják elő, glukózból. Felhasználják péksütemények, édességek (főleg cukormentes rágógumik), kávépor, fagylalt, üdítők, szárított gyümölcsök és reszelt kókuszdió gyártásához. Vitatott.

E 421, mannit (C6 H14 O6) Fehér, kristályos, vízben oldható cukor. Édesítőszer.
A természetben előfordul sok növényben, az élelmiszeriparban használtat algákból vonják ki, vagy vegyileg állítják elő invert cukorból (glukóz és fruktóz vegyülete). Nagy mennyiségben fogyasztva hasmenést okoz!

E 422, glicerin (C3 H8 O3) Mint nyirkosító, kikristályosodást meggátló,
oldószer és édesítő szer használt. Természetben előfordul sok növényben. Nagy mennyiségben vegyileg állítják elő. Felhasználják péksütemények, édességek, őrölt kókuszdió gyártásához, oldószerként színezőkhöz, ízesítőkhöz és kenőszerként élelmiszert kezelő gépekben. Nagy mennyiségben fogyasztva megemelheti a vér cukor szintjét, fejfájást és rosszullétet okozhat! A bőrt kiszárítja.

E 431, Polioxietilén (40) Sztearát

E 432, Polioxietilén-szorbitán-monooleát (poliszorbát 80)  emulgeálószer, hordozó.

E 433, Polioxietilén-szorbitán-monooleát (poliszorbát 80)  emulgeálószer, hordozó.

E 434, Polioxietilén-szorbitán–monopalmitát (poliszorbát 40 ) emulgeálószer,
hordozó.

E 435, Polioxietilén-szorbitán-monosztearát (poliszorbát 60)  emulgeálószer,
hordozó.

E 436, Polioxietilén-szorbitán-risztearát (poliszorbát 65)  emulgeálószer, hordozó.

E 440, pektinek és pektátok  (természetes polysaccharidok; cukrok) Természetben előfordulnak növényekben, főleg gyümölcsökben. Kivonatolják alma-, citrom-, narancs- és répa hulladékából. Használják emulzifikáló-, zseléző-, stabilizáló- és sűrítő adalékként. Magát a pektint használják, vagy annak sóit. Felhasználják édességek-, lekvár-, fagylalt-, üdítők- és tartósított ételek gyártásához. Az orvostanban hasmenés és vérzések ellen használják.

E 440a, kálium- és nátrium pektát  sűrítőanyag, stabilizátor, zselésítő anyag, hordozó.

E 440b, Pektin, amidált pektint ?. sűrítőanyag, stabilizátor, zselésítőanyag, hordozó.

E 442, Ammónium–foszfatidok ? emulgeálószer, hordozó.

E 444, Szacharóz-acetát–izobutirát ? sűrítőanyag, zavarosító.

E 445, Glicerinészterek természetes gyantából ? emulgeáló szer, stabilizátor, sűrítőanyag.

E 450a, Difoszfátok (Pirofoszfátok) emulgeáló só, stabilizátor, savanyúságot szabályozó, térfogatnövelő szer. Emésztési zavarokhoz vezethet!

E 450b, Dinátrium–difoszfát emulgeáló só, stabilizátor, savanyúságot szabályozó,
térfogatnövelő szer, kelátképző, csomósodást gátló. Emésztési zavarokhoz vezethet.

E 450c, Trinátrium–difoszfát emulgeáló só, stabilizátor, savanyúságot szabályozó,
térfogatnövelő szer, kelátképző, csomósodást gátló. Emésztési zavarokhoz vezethet.

E 450d, Tetranátrium–difoszfát emulgeáló só, stabilizátor, savanyúságot szabályozó, térfogatnövelő szer, kelátképző, csomósodást gátló. Emésztési zavarokhoz vezethet.

E 450e, Dikálium–difoszfát emulgeáló só, stabilizátor, savanyúságot szabályozó,
térfogatnövelő szer, kelátképző, csomósodást gátló. Emésztési zavarokhoz vezethet.

E 450g, Dikalcium–difoszfát emulgeáló só, stabilizátor, savanyúságot szabályozó,
térfogatnövelő szer, kelátképző, csomósodást gátló. Emésztési zavarokhoz vezethet.

E 450h, Kalcium-didhidrogén–difoszfát emulgeáló só, stabilizátor, savanyúságot szabályozó, térfogatnövelő szer, kelátképző, csomósodást gátló. Emésztési zavarokhoz vezethet.

E 451, Trifoszfátok emulgeálószer, savanyúságot szabályozó,
kelátképző ,szerkezet kialakító, texturáló anyag.

E 451a, Pentanátrium–trifoszfát eemulgeálószer, savanyúságot szabályozó,
kelátképző ,szerkezet kialakító, texturáló anyag.

E 451b, Pentakálium–trifoszfát emulgeálószer, savanyúságot szabályozó,
kelátképző ,szerkezet kialakító, texturáló anyag.
E 452, Nátrium–polifoszfát emulgeálószer, savanyúságot szabályozó,
kelátképző ,szerkezet kialakító, texturáló anyag.

E 452a, Kálium–polifoszfát emulgeálószer, savanyúságot szabályozó,
kelátképző ,szerkezet kialakító, texturáló anyag.

E 452b, Nátrium-kalcium – polifoszfát emulgeálószer, savanyúságot szabályozó,
kelátképző ,szerkezet kialakító, texturáló anyag.

E 452c, Kalcium–polifoszfát emulgeálószer, savanyúságot szabályozó,
kelátképző ,szerkezet kialakító, texturáló anyag.

E 460, Cellulóz ? emulgeálószer, savanyúságot szabályozó,
kelátképző ,szerkezet kialakító, texturáló anyag. Emésztési zavarokhoz vezethet.

E 460a, Mikrokristályos cellulóz emulgeálószer, csomósodást gátló, hordozó,
tömegnövelő szer, szerkezet kialakító, texturáló anyag. Emésztési zavarokhoz vezethet.

E 460b, Porított cellulózpor emulgeálószer, csomósodást gátló, hordozó, tömegnövelő szer, szerkezet kialakító, texturáló anyag. Emésztési zavarokhoz vezethet.

E 461, Metil–cellulóz sűrítő anyag, emulgeálószer, stabilizátor, hordozó, tömegnövelő szer, zselésítő. Sült ételekben, fagylaltban saláta dresszingben, valamint a gyógyszeriparban is használt, mint laxatív. Emésztési zavarokhoz vezethet. Rákkeltő!

E 463, Hidroxi-propil–cellulóz sűrítő anyag, emulgeálószer, stabilizátor, hordozó,
tömegnövelő szer. Emésztési zavarokhoz vezethet. Rákkeltő!

E 464, (Hidroxi-propil)-metil-cellulóz sűrítő anyag, emulgeálószer, stabilizátor,
hordozó, tömegnövelő szer. Emésztési zavarokhoz vezethet. Rákkeltő!

E 465, Etil-metil-cellulóz sűrítő anyag emulgeálószer, stabilizátor, habképző anyag,
hordozó, tömegnövelő szer. Emésztési zavarokhoz vezethet. Rákkeltő!

E 466, Natrium-(karboxi-metil)-cellulóz (CMC) sűrítő anyag, stabilizátor, hordozó,
tömegnövelő szer, zselészer (tapétaragasztó, vizes bázisú) Gyakran használt ételekben, a farma- festő és kozmetikai iparban is. Állatkísérletekben szubkután szöveti daganatokat idézett elő! Csak tartós bevitel után jelentkeztek a kísérleti alanyoknál-hasmenéssel kísért- még nem pontosított panaszok.  Allergiás bőrreakciókat válthatnak ki. Emésztési zavarokhoz vezethet! Rákkeltő!

E 470a, Zsírsavak nátrium -, kálium- és kalcium sói emulgeálószer, stabilizátor,
csomósodást gátló. Emésztési zavarokhoz vezethet.

E 470b, Zsírsavak magnézium sói. Emésztési zavarokhoz vezethet.

E 471, zsírsavak mono- és digliceridjei [pl.: gliceril monostearat (C21 H42 O4)
Gyakran használják emulzifikáló- stabilizáló- és ízesítőszerként. Hideg vízben nem oldhatók, forró vízben szétáznak és oldhatók növényi olajokban. Emésztési zavarokhoz vezethet.

E 472, zsirsavak mono- és digliceridjei, valamint ecet-, tej-, citrom-, bor- és
diacetyltartar-savnak a sav-észterjei. Emulzifikálók és stabilizálók. Hasonló az oldódási- és fizikai adottságuk az 'E471'-es anyagokéhoz. Felhasználják védő bevonórétegként húsokon, diókon, gyümölcsökön, szekvesztrálóként olajokban és zsírokban, emulzifikáló- és stabilizálóként csomagolt porokban (levespor, stb.), kenőszerként élelmet kezelő gépekben, és oldószerként ételízesítőkhöz és ételszínezőkhöz. Emésztési zavarokhoz vezethet.

E 472a, acetogliceridek Zsírsavak mono- és diggliceridjeinek ecetsav-észterei emulgeálószer, hordozó. Emésztési zavarokhoz vezethet.

E 472b, lactogliceridek Zsírsavak mono- és digliceridjeinek tejsav-észterei emulgeálószer. Emésztési zavarokhoz vezethet.

E 472c, citrogliceridek Zsírsavak mono- és digliceridjeinek citromsav-észeterei emulgeálószer, stabilizátor, kelátképző. Hhordozó. Emésztési zavarokhoz vezethet.

E 472d, tartarogliceridek Zsírsavak mono- és digliceridjeinek borkősav-észterei emulgeálószer. Emésztési zavarokhoz vezethet.

E 472e, acetyltartargliceridek Zsírsavak mono- és digliseridjeinek mono- és diacetil-borkősav-észterei Emulgeálószer, hordozó. Emésztési zavarokhoz vezethet.

E 473, zsírsavak szaharóz észterjei Emulzifikálóként és stabilizálóként használt kakaó- és csokoládé termékekben, édességekben és margarinban. Emésztési zavarokhoz vezethet.

E 474, szaharóz-gliceridek (zsírsavak mono- és digliceridjeinek szaharózzal alkotott
észterjei) Emulzifikálóként, stabilizálóként használt kakaó- és csokoládé termékekben, édességekben és margarinban. Emésztési zavarokhoz vezethet.

E 475, zsírsavak poliglicerol észterjei Szintetikus emulzifikáló és stabilizáló anyagok. Vízben és olajban is oldódnak, felhasználják kétszersültek, sütemények, torták, margarin, lecsomagolt por alakú, édes utóételek (pl. pudingpor) készítéséhez és saláta dresszingben. Emésztési zavarokhoz vezethet.

E 477, zsírsavak propylen-glikol észterje Mint emulzifikáló és stabilizáló használt.
Emulgeálószer Gyanús adalék. Emésztési zavarokhoz vezethet.

E 479b, Hőkezeléssel oxidált szójaolaj zsírsavak mono- és digliceridjeivel reagáltatva.  Emulgeálószer.

E 481, Nátrium-sztearoil-2-laktilát Emulgeálószer, stabilizátor. Kérdéses.

E 482, Kalcium-sztearoil-2-laktilát Emulgeálószer, stabilizátor. Kérdéses.

E 483, Sztearil-tartarát  lisztkezelőszer, kérdéses.

E 491, Szorbitán-monosztearát emulgeálószer, hordozó. Kérdéses.

E 492, Szorbitán-trisztearát emulgeálószer, hordozó. Kérdéses.

E 493, Szorbitán-monolaurát  emulgeálószer, hordozó. Kérdéses.

E 494, Szorbitán-monooleát  emulgeálószer, hordozó. Kérdéses.

E 495, Szorbitán-monopalmitát emulgeálószer, hordozó. Kérdéses.

E 496, Szorbitán -trioleát  emulgeálószer. Kérdéses.

E 500, Nátrium-karbonát savanyúságot szabályozó, térfogatnövelő, csomósodást gátló szer. Gyomorirritáló!

E 500b, Nátrium-hidrogén-karbonát savanyúságot szabályozó, térfogatnövelő, csomósodást gátló szer. Gyomorirritáló!

E 500c, Nátrium-szeszkvi-karbonát  savanyúságot szabályozó, térfogatnövelő, csomósodást gátló szer. Gyomorirritáló!

E 501, Kálium-karbonát savanyúságot szabályozó, stabilizátor, hordozó.

E 501a, Kálium-hidrogén-karbonát savanyúságot szabályozó, stabilizátor, hordozó.

E 503, Ammónium-karbonát savanyúságot szabályozó, térfogatnövelő szer.

E 503a, Ammónium-hidrogén-karbonát savanyúságot szabályozó, térfogatnövelő szer.

E 504, Magnézium-karbonát savanyúságot szabályozó, térfogatnövelő szer.

E 504a, Magnézium-dihidrogén-karbonát savanyúságot szabályozó,  térfogatnövelő szer.

E 507, Sósav savanyúságot szabályozó

E 508, Kálium-klorid zselésítő anyag, hordozó. Gyomorirritáló!

E 509, Kalcium-klorid szilárdító anyag, hordozó.

E 510, Ammónium-klorid, Szalmiáksó. Problematikus adalékanyag, az állatoknál és embereknél egyaránt számos mellékhatását figyelték meg (pl. a vérkép, a mellékpajzsmirigy és a mellékvesekéreg elváltozásait). A WHO adatai szerint a terhes kismamákkal (!) folytatott kísérletek súlycsökkenést, hányást, étvágytalanságot jeleztek. Légzésfokozódást, és vizelet savasságát is befolyásolja.

E 511, Magnézium-klorid szilárdító anyag, hordozó.

E 512, Ón (II)-klorid antioxidáns, színstabilizátor.

E 513, Kénsav savanyúságot szabályozó.

E 514a, Nátrium-szulfát savanyúságot szabályozó.

E 514b, Nátrium-hidrogén-szulfát savanyúságot szabályozó.

E 515a, Kálium-szulfát savanyúságot szabályozó.
E 515b, Kálium-hidrogén-szulfát savanyúságot szabályozó.

E 516, Kalcium-szulfát lisztkezelőszer, szilárdító anyag, hordozó.

E 517, Ammónium-szulfát lisztkezelőszer, stabilizátor, hordozó.

E 520, Alumínium-szulfát szilárdító anyag.

E 521, Alumínium-nátrium-szulfát szilárdító anyag, savanyúságot szabályozó.

E 522, Alumínium-kálium-szulfát savanyúságot szabályozó, stabilizátor.

E 523, Alumínium-ammónium-szulfát stabilizátor, szilárdító anyag, savanyúságot szabályozó.

E 524, Nátrium-hidroxid savanyúságot szabályozó.

E 525, Kálium-hidroxid savanyúságot szabályozó